2015. évi adótörvény tervezet III.rész

Publikálva: 2014-11-07

Az adózás rendjéről szóló törvényt érintő változások a 2015. évi adócsomag tervezet alapján

Új alapelvek: Eltérő minősítés tilalma; Adóztatás kettős elmaradásának tilalma
A 2015. évi adócsomag törvény javaslat szerint visszahoznák és alapelvi szintre emelnék az „eltérő minősítés tilalmát” tartalmazó, 2013. január 1-jével már hatályon kívül helyezett Art. rendelkezést. A szabályozás alapján az adóhatóság a jogviszony alanyainak ellenőrzése során ugyanazt a vizsgálattal érintett és már minősített jogviszonyt nem minősítheti eltérően. Az indokolás szerint amennyiben a korábban lefolytatott eljárás nem tartalmazott az adott jogviszonyra vonatkozóan minősítést, megállapítást, akkor nincs olyan minősítés, amely az adóhatóságot a későbbi eljárásban kötelezné.

A szabályozás nem önmagában álló jogintézmény, hanem adott esetben felülellenőrzéssel együtt alkalmazandó, amely kifejezetten lehetőséget ad a korábbi esetleg téves jogértelmezésen alapuló adóhatósági döntés módosítására, ami az adóalanyok számára kedvező lehet. Másrészről azonban 2013. január 1-jét megelőzően az áfával összefüggésben ezen rendelkezésre hivatkozással a NAV a számlakibocsátónál talált hiányosságok alapján korlátozta az áfa levonási jogot a számlabefogadónál is, amelyet az Európai Unió Bírósága több ítéletében is elutasított.

Új alapelv lesz az „adóztatás kettős elmaradásának tilalma”, vagy máshogyan kifejezve a „kettős nem adózás tilalma”. Amennyiben a nemzetközi szerződéssel érintett ügylet, jogviszony az államok közötti eltérő jogi minősítés alapján az adóztatás elmaradását eredményezné mindkét országban, úgy ezt a nemzetközi szerződést az adókötelezettség megállapítása során figyelmen kívül kell hagyni és megnyílik a hazai adóztatási jog. A tervezet szerint megfordul a bizonyítási teher és az érintett adózónak kell bizonyítania, hogy nem áll fenn a „kettős nem adózás”.

EKAER (Trade Controll)
Jön az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKAER), amelynek segítségével minden itthon szállított terméket nyomon követ majd az állam. A rendszer az Európai Unió valamely más tagállamából Magyarország területére, Magyarország területéről az Európai Unió valamely más tagállamába irányuló, a termék közúti fuvarozásával, illetve a Magyarország területén belül a nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítéssel összefüggésben megvalósuló, a termék közúti fuvarozásával összefüggő adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzését szolgálja.

Az útdíjköteles (3,5 tonna össztömegnél nagyobb gépjárművel) végzett közúti fuvarozással járó tevékenységgel összefüggésben bejelentési kötelezettség terheli az adózót (ez fuvarozástól függően lehet a címzett, átvevő, feladó) az EKAER szám megállapítása céljából. Az ún. kockázatos élelmiszerek és egyéb kockázatos termékek (kérdés mik lesznek ezek, készül a végrehajtási rendelet) esetében már a 200 kg-ot vagy 250 000 Ft-ot (kockázatos élelmiszer), illetve 500 kg-ot vagy 1 000 000 Ft-ot (egyéb kockázatos termék) meghaladó fuvarozást is be kell jelenteni.

Be kell jelenteni a fuvarozással összefüggő adatokat, így különösen a feladó, címzett adatait, felrakodás, kirakodás címét, az EKAER számhoz kapcsolódó termékeket meg kell nevezni, fuvarozás indokát, gépjármű rendszámát, külföldi fuvarozás esetén az ékezés időpontját, de az Unió más tagállamába irányuló fuvarozásnál, még a felrakodás megkezdésének időpontját is, illetve termékbeszerzésnél még a beszerzési árat is.

Ehhez a bejelentéshez szigorú szankciók is párosulnak. Bejelentési kötelezettség nem teljesítése esetén a be nem jelentett termék igazolatlan eredetűnek minősül, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a be nem jelentett áru értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki. A bírság összegének mértékéig a terméket le lehet foglalni, zár alá lehet venni és el lehet szállítani. A végrehajtási rendelet fogja a részletszabályokat tartalmazni.

Cél a láncolatos áfa-csalások visszaszorítása.

Ellenőrzéshez kapcsolódó módosítások
A külföldi adóhatóság megkeresése esetén a külföldi adóhatóság válaszának megérkezéséig eltelt időtartamot az ellenőrzés határidejének számításánál figyelmen kívül kell hagyni. Ez az időtartam jelenleg maximum 1 év. A módosítás a határidőt 180 napra csökkenti az ellenőrzések elhúzódásának megakadályozására.

Az adó megállapításához való jog elévülése, amennyiben új eljárásra utasítás történik, 6 hónap helyett 12 hónappal hosszabbodik meg.

A módosítás következtében a hatósági eljárás akadályozása esetén is lehetőség van mulasztási bírság kiszabására az adózóval szemben. Az ellenőrzés, üzletlezárás, végrehajtási eljárás ismételt akadályozása esetén a mulasztási bírság összege 1 000 000 forintra emelkedik. Alapesetben továbbra is érvényesül az
500 000 forint.

Amennyiben egy ellenőrzés során az adóhatóság több adózót egymással összefüggő módon érintő olyan kapcsolatot észlel, amely adókijátszásra, az adótörvényekben foglalt rendelkezések megkerülésére irányuló magatartást valósít meg, a rendeltetésszerű joggyakorlás előmozdítása érdekében, az érintett adózót a más adózók vonatkozásában észlelt tényről körülményről értesíti.

Feltételes adómegállapítás, Tartós feltételes adómegállapítás
A feltételes adómegállapítás kötőerejét 5 évben határozzák meg, amely további 2 évvel meghosszabbítható lesz. A tartós feltételes adómegállapítás esetében érvényesülő 3 éves alkalmazhatóságban a módosítás lehetőséget ad az adózóknak arra, hogy a tartós feltételes adómegállapítás alkalmazhatósága kezdő időpontját meghatározhassa, a 3 éves alkalmazhatóság már a kérelem benyújtásának adóévére is kiterjedjen, vagy a kérelem benyújtását követő évtől kezdődjön.

A feltételes adómegállapítás esetében az érdemben érintő jogszabály, illetve tartalmi tényállásváltozás esetkörén túl, a nemzetközi jogi kötelezettség változás esetén sem alkalmazható a feltételes adómegállapítás (annak hatályba lépésének időpontjától).

A feltételes adómegállapításban az adózó kérheti az általa előzetesen felszámított áfa megosztására alkalmazandó számítási módszer megfelelőségének megállapítását is.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather