Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Publikálva: 2018-01-12

2018. január 1-jétől az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló törvény új fizetési kötelezettséget állapít meg – írja honlapján a NAV.

Az információs anyag szerint az új fizetési kötelezettséget a 2016. évi LXVI. törvény (Eak tv.) X. fejezete állapítja meg.
Cikk folytatása >>

Székhelyszolgáltatás bejelentési kötelezettség

Publikálva: 2017-09-22

A székhelyszolgáltatás igénybevételének bejelentésére vonatkozó szabályok 2017. január 1-ei hatállyal jelentek meg az adózás rendjéről szóló törvényben, mely módosítások elsősorban a szolgáltatást igénybevevő adózók részére határoztak meg előírásokat, szankciókat.

Cikk folytatása >>

Cégkapu regisztráció

Publikálva: 2017-08-13

Cégkapu elindult az online regisztrációs felület
Július első munkanapjától elérhető a cegkapu.gov.hu internetes oldal, ahol a gazdálkodó szervezetek eleget tudnak tenni cégkapu regisztrációs kötelezettségüknek.
 

Cikk folytatása >>

Készpénz fizetési tiltás és más változások a jövedéki törvényben

Publikálva: 2017-07-09

További ügyletekre tiltja meg júliustól a készpénzfizetést a jövedéki adóról szóló új törvény, amely megszünteti a bértárolás lehetőségét, továbbá engedélykötelessé teszi a kenőolaj saját célú felhasználását.

Július 1-jén lépett hatályba az új jövedéki törvény (a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény), mely az úgynevezett jövedékiengedélyes kereskedőket (nagykereskedő) illetően néhány fontos változást tartalmaz.
Cikk folytatása >>

Haladék a részletesebb áfás adatszolgáltatásra

Publikálva: 2017-04-30

2018-ban debütálhat a gazdaságfehérítés újabb állomása, az online számlázás. A gazdasági tárca célja az, hogy az új rendszer a lehető legkisebb adminisztrációval járjon, rendkívül egyszerűen működtethető legyen, és a tesztelésére a vállalkozásoknak elegendő idejük maradjon – közölte az NGM.

Cikk folytatása >>

Sokba kerülhet, ha elmulasztja a határidőt

Publikálva: 2017-03-16

Közeleg az idei kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje.

A gazdálkodó szervezetek kötelesek

• a kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,
• a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5000 forint kamarai hozzájárulást fizetni.

A megfizetett hozzájárulás összegét a kamarai tagok esetén levonják a tagdíjból.

A kamara a hozzájárulásért cserébe köteles a gazdálkodó szervezetek részére a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani. A tanácsadás e-mailben, telefonon és személyesen is lehetséges.

Az újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni és a kamarai hozzájárulás összegét megfizetni. A korábban alakult vállalkozásoknak minden évben március 31-éig kell megfizetniük a hozzájárulást.

Nem kell adatot szolgáltatniuk azoknak, akiket a területileg illetékes kamara már korábban nyilvántartásba vett (van regisztrációs számuk), kivéve, ha adataik megváltoztak.

Minden gazdálkodó szervezet, a megszűnése, vagy a kamarai nyilvántartásban szereplő adataiban történt változás esetén köteles öt munkanapon belül a nyilvántartást vezető területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásból való törlését, illetve az adatmódosítást kezdeményezni. A kamarai nyilvántartásból való törlésért, illetve a változás-bejelentés alapján történő adatmódosításért díjat nem kell fizetni.

Akik elmulasztották a törvényben előírtak teljesítését (nyilvántartásba vétel, illetve hozzájárulás megfizetése) számíthatnak arra, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) behajthatja a díjat, mert az köztartozásnak minősül. Már 5000 forint esetén is eljárhat az adóhatóság, ráadásul a végrehajtásnak költsége is van, így a mulasztás akár 10 ezer forintba is kerülhet a gazdálkodó szervezet számára.

Illeték változások

Publikálva: 2017-02-22

Március 1-jétől nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért. Nem lesz díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem az Országyűlés által elfogadott törvényjavaslat szerint.

Cikk folytatása >>

Egyéni vállalkozás szüneteltetése 2017

Publikálva: 2017-02-18

2017. január 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése legfeljebb 2 év lehet. Mi a teendő a szüneteltetés befejezésekor? Kell-e beadni és ha igen, hogyan és milyen bevallást? Lássuk az erre vonatkozó, jelenleg hatályos szabályozást!

Cikk folytatása >>

Mégsem 15, hanem csak 9 forint kilométerpénzt kell fizetni!

Publikálva: 2017-01-25

Módosította a kormány a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló rendeletet, így 2017. január 13-ától megint csak 9 forintos kilométerpénzt kell fizetniük a munkáltatóknak.

Cikk folytatása >>

Online kasszára így kapható támogatás

Publikálva: 2016-11-16

Kasszánként 50 ezer forint támogatást kaphatnak az online pénztárgépre 2017. január 1-jétől újonnan kötelezett vállalkozások a nemzetgazdasági miniszter Magyar Közlönyben tegnap megjelent rendelete szerint.

Cikk folytatása >>