A házi pálinkát főzőknek legkésőbb csütörtökön be kell jelenteniük az önkormányzatnál a korábban beszerzett desztilláló-berendezéseket

Publikálva: 2015-01-15

2015. január 1-jétől jelentősen megváltoztak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok – tájékoztatott korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A változások közé tartozik, hogy a magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzathoz. A korábban beszerzett desztillálóberendezéseket pedig legkésőbb 2015. január 15-ig kell bejelenteni!

A határidőt érdemes betartani, hiszen aki ezt megteszi, nem kockáztatja, hogy egy esetleges ellenőrzés során lebukik.

Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos (vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos) párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen. Magánfőzés adója 1000 Ft/év.

Bérfőzés

A bérfőzésben előállított párlat után megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather